Vad är bredband?

Bredband är den term som hänför sig allmänt till en internettjänst som ofta körs på kabelanslutning, men finns även som DSL eller FIBR. Gryningen av internet ålder har gett flera förändringar för den mänskliga rasen och civilisationen. Messaging och kommunikation har aldrig varit så lätt eller så bekvämt som det är nu.

Allt detta är tack vare uppfinningen av Internet, och en stor del av framgången tillskrivs utvecklingen av bredbandsteknik. Bredband användes först i början av 2000-talet. Det gav internetanvändare möjlighet att bläddra och använda internet samtidigt som ett telefonsamtal. Det gjorde detta genom att dela upp signalöverföringen mellan Internetdata och telefonuppgifter, som anses vara en av de stora uppgraderingar från den traditionella uppringd anslutning. Bredband från exempelvis Telia består nu av flera enheter eller datorer som bildar en nästan oändligt system för utbyte av uppgifter.

Tekniken

bredbandsrouter

Denna innovation har också medfört ökad bekvämlighet när det gäller nedladdning av filer, låtar och filmer, bland annat. Online Streaming plattformar skulle inte vara möjlig i 56 kbps anslutningshastighet. Under sin första utgåvan, skulle det var extremt kostsamt att ha bredbandstjänster. På grund av detta var det inte så kommersiellt pupular och eftertraktade i sin linda. Företag, var dock konsekvent i att uppgradera sina tjänster från konkurrenterna. Detta resulterade i utvecklingen av snabba bredbands buntar. Idag, alla på en gång i sitt liv har använt bredbandsanslutning.

Typer av bredband i villa mm

Bredbandsanslutningar är mycket snabbare och effektivare än den gamla uppringd anslutning. Eftersom tekniken går framåt, fler och fler typer av bredbandsanslutningar har dykt upp. De flesta Internetleverantörer hänsyn till flera faktorer när erbjuda bredbandstjänster. Huruvida användare lever i en urban eller landsbygden frågor som Internetleverantörer faktor i användarens position. Abonnent varierar också beroende på bredband paket för villa. Här är några av de typer av höghastighetståg bredband som finns idag.

Digital Subscriber Line (DSL)

Denna typ av bredbandsanslutning använder vanliga telefonlinjer för att leverera höghastighetsinternet. Ett telefonbolag möjliggör linje med en uppsättning frekvens som sedan kommer att skicka och ta emot trafik. DSL är en prenumerationsbaserad tjänst som också kräver en fysisk modem . Nedan visas de 2 typer av teknologier DSL överförings:

Asymmetric Digital Subscriber Line

Denna typ av DSL transmission huvudsakligen kopplad till en telefonlinje. Består av ett par koppartrådar, bär denna både röstsignaler och internetdata till den andra änden av telefonanslutning men med olika frekvenser. Dessa signaler påverkas av eventuella störningar i koppartrå.

Symmetrisk Digital Subscriber Line (SDSL)

Denna typ föredras av de flesta företag som kräver konstant videokonferenser. Denna tjänst kräver hög bandbredd för både uppströms och nedströms

Kabelmodem

Denna typ liknar DSL-modem, men i stället för telefonlinjer är internet signal ansluten via en koaxialkabel och ISP är en kabel-tv-bolag. Dessa modem är snabbare än DSL, även om en hel del är anslutna genom den. Antalet användare men kan påverka den totala anslutningshastighet. Satserna beror på företaget och det paket som du kommer att köpa.

Satellite Internet

Satellit bredband erbjuds av satellit-tv leverantörer. Det erbjuds nu till ett billigare pris jämfört med när den infördes. Detta är ett alternativ för människor som bor på landsbygden som inte nås av fiber eller kabelanslutning. Det liknar en trådlös anslutning som använder ett modem till arbetet. När det gäller hastighet, är det lika bra som en kabelanslutning. [5]

WiFi

Wireless Fidelity är en höghastighetsanslutning som är begränsad till en kort sträcka. Anordningar som är inbäddade med WiFi-mottagare kan få signaler upp till 75 fot från routern . Fria anslutningar eller hotspot zoner erbjuds av de flesta företag för sina kunder. Trots att den fria och effektivt, är det osäkert och data kan enkelt avlyssnas från en trådlös åtkomstpunkt till en annan.

Wi (Mobil Bredband)

Många företag erbjuder höghastighetsanslutning till sina konsumenter genom att sälja små modem via ett trådlöst mobilnät. Till skillnad från WiFi som är öppen eller delad, är denna typ endast tillgänglig för en enda anslutning, även om det inte finns någon WiFi signal, så länge det finns mobiltjänst. De flesta smartphones nu också har förmågan att “begränsnings” mobildata till andra enheter samt genom en hotspot.

Bredband fiber

Detta är överföringen av fullständiga eller partiella data med hjälp av ljussignaler genom fiber, en tunn glastråden inuti en stor skyddande kabel. Eftersom det är det senaste tillskottet till DSL, dess tjänsteområden fortfarande begränsad. Om den utvecklas till fullo, skulle det vara den snabbaste bland alla typer. Läs mer om bredband fiber bäst i test.

Mått

Liknande bandbredd, är det mäts i megabitar per sekund ( Mbps ). Ju högre antalet megabit, desto snabbare är din bredbandsanslutning. Med snabbare bredband hastighet, ladda ner filmer, strömmande nätet och göra videosamtal kommer att bli snabbare och kommer att ske utan att behöva vänta.

Här är ett par av verksamheten och deras minimibredbandshastighet som referens:

  • Surfa: 1 Mbps för nedladdning
  • Video streaming (HD): 5 Mbps för nedladdning
  • Video streaming (Ultra HD): 30 Mbps för nedladdning
  • Voice over IP: 256kbps för både nedladdning och uppladdning
  • Onlinespel (realtid): 256kbps för nedladdning och 512 Kbps för uppladdning
  • Videosamtal: 1 Mbps för nedladdning och uppladdning

Var och en av de angivna bredbandstyper erbjuder nästan samma tjänst men varierar i hastighet, kostnad och tillförlitlighet. När det gäller kontorsjobb, är trådbunden anslutning bäst för det är alltid tillgängliga och mer säkrad. Trådlöst bredband fungerar bäst för människor som lever inom räckhåll för en cellulär tjänst. Även om det är snabbare och effektivare, är trådbunden anslutning ännu säkrare när det gäller uppgifter avlyssning.

Lämna en kommentar